Leczenie Celiakii Częstochowa

Spis treści

    Celiakia

    Celiakia to inaczej choroba trzewna. Jest to schorzenie genetyczne o charakterze autoimmunologicznym, które towarzyszy nam przez całe życie. Choroba autoimmunologiczna spowodowana jest przez niewłaściwą reakcję układu odpornościowego, który zaczyna atakować własny organizm.

    Cechą charakterystyczną tej jednostki chorobowej jest bardzo silna nadwrażliwość na gluten. Gluten to ogólna nazwa, która określa składowe białka znajdujące się w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Osoby chorujące na celiakię unikają pokarmu z glutenem, ponieważ działa on toksycznie na ich organizm. Gluten powoduje zanik kosmków jelitowych u chorych na celiakię, co jest przyczyną powstawania zaburzeń wchłaniania. Chorzy często cierpią na niedobory składników odżywczych w organizmie.

    Objawy celiakii mogą być łatwe do zaobserwowania, ale może pojawić się forma choroby, która przez bardzo długi czas nie będzie rozpoznana. Przypuszcza się, że 1% społeczeństwa na świecie może chorować na celiakię, jednak biorąc pod uwagę fakt, że część osób choruje bezobjawowo – cierpiących na tę dolegliwość może być znacznie więcej. W Polsce szacuje się, że aż 400 tys. Osób może chorować na tę jednostkę chorobową. Celiakia może pojawić się w każdym wieku. Najczęściej pojawia się we wczesnym wieku dziecięcym oraz u osób pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia. Celiakia częściej dotyka kobiet niż mężczyzn – stosunek zachorowań wynosi 2:1. Warto również dodać, że celiakia jest jedną z najczęstszych chorób genetycznych rasy białej. Pojawia się też często wraz z innymi chorobami autoimmunologicznymi – z cukrzycą typu I, chorobami tarczycy, wątroby, stawów, łuszczycą, ale nawet z chorobami genetycznymi, jak zespół Downa.

    Pierwszy szczegółowy opis celiakii został stworzony przez Samuela Gee w 1888 roku. Uważał tę chorobę za przewlekły rodzaj niestrawności, który pojawiał się szczególnie u małych dzieci. Podczas drugiej wojny światowej, gdy dzieci nie spożywały produktów zbożowych, zaobserwowano u nich znaczną poprawę. Po skojarzeniu i połączeniu tych faktów ze sobą, stwierdzono, że to gluten, czyli białko zbóż, jest przyczyną zaostrzania się objawów celiakii.

    Rodzaje celiakii

    Można wyróżnić trzy rodzaje celiakii:

    • Klasyczna (jawna, pełnoobjawowa) – najczęściej występuje u dzieci, u osób w podeszłym wieku, u kobiet w ciąży;
    • Nietypowa – ciężki typ celiakii do zdiagnozowania, ze względu na brak typowych, charakterystycznych dla tej odmiany objawów;
    • Bezobjawowa – diagnozowana przy pomocy obecności przeciwciał IgAEmA w surowicy krwi.

    Celiakia - co się dzieje, gdy osoba chora spożyje gluten?

    Gluten jest cząstką odporną na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych. Wnika więc z łatwością do ściany jelita cienkiego. Pod wpływem przemian enzymatycznych, gluten zmienia się w formę pobudzającą komórki układu immunologicznego do uwalniania czynników powodujących stan zapalny. Stan zapalny może mieć formę przewlekłą, a jeśli trwa przez długi czas, powoduje uszkodzenie i zanik kosmków jelitowych. Są one odpowiedzialne za wchłanianie się substancji odżywczych do organizmu, a spożywany gluten upośledza ten proces, co powoduje duże braki składników odżywczych w ciele chorego.

    Celiakia - niebezpieczne powikłania

    Celiakię dobrze jest szybko i skutecznie zdiagnozować. Celiakia, gdy nie jest leczona, a dieta bezglutenowa jest nieprzestrzegana, może prowadzić do naprawdę poważnych powikłań. Mogą to być nowotwory złośliwe gardła, przełyku, jelita cienkiego. Guzy mogą pojawiać się także w tarczycy, węzłach chłonnych czy na wątrobie. Kolejnymi poważnymi powikłaniami są: wrzodziejące zapalenie jelita cienkiego, osteoporoza, niepłodność, poronienia, przedwczesna menopauza.

    Choroby towarzyszące celiakii

    Celiakii często towarzyszy wiele nieprzyjemnych schorzeń dotyczących wielu układów:

    • Układ hormonalny – cukrzyca typu I, zaburzenia płodności, choroby trzustki, choroba Addisona, Hashimoto;
    • Układ oddechowy – astma, sarkoidoza;
    • Układ kostny – osteoporoza, niski wzrost, reumatoidalne zapalenie stawów;
    • Układ krwionośny – anemia, niedobór żelaza, niedobór witaminy K;
    • Układ nerwowy – depresja, nerwica, demencja, miopatia, zaburzenia mowy, padaczka, oczopląs;
    • Wysoki poziom cholesterolu.

    Celiakia - przyczyny

    Przyczyną celiakii jest nieprawidłowa reakcja immunologiczna na gluten, czyli białka znajdujące się w zbożach. W pszenicy jest to gliadyna, w jęczmieniu hordenina, a w życie jest to sekalina. Tak naprawdę przyczyna tej nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego nie jest znana. Uważa się, że największy wpływ mają czynniki genetyczne, środowiskowe, metaboliczne, immunologiczne oraz zakaźne. Wiele badań wskazuje na duże obciążenie dziedziczne.

    Objawy celiakii

    Objawy celiakii zależą od tego, z jakim rodzajem tej choroby mamy do czynienia.

    • Odmiana klasyczna celiakii (pełnoobjawowa, jawna) – główne objawy dotyczą przewodu pokarmowego. Dotyczy głównie dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Objawy jelitowe to między innymi: przewlekła biegunka, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, zmniejszenie masy ciała, wymioty, nadżerki jamy ustnej, zaburzenia pracy wątroby. Jest to łatwa do zdiagnozowania forma celiakii, jednak stosunkowo dość rzadko występująca.
    • Odmiana celiakii skąpo objawowa (nieklasyczna) – dotyczy dorosłych i opiera się na objawach pozajelitowych. Pojawia się o wiele częściej i trudniej ją zdiagnozować. Charakterystycznymi objawami są: anemia, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu i transaminaz, choroby wątroby, afty, zespół przewlekłego zmęczenia, senność, bezdech senny, krwawienie z nosa, zaburzenia czucia, drętwienia kończyn, depresja, stany lękowe, osteoporoza, poronienia, choroby nerek, niedobór witamin i składników mineralnych.
    • Odmiana celakii niema (potencjalna, latentna) – bez objawów klinicznych. W surowicy zaś pojawiają się charakterystyczne przeciwciała, które pozwalają wykryć chorobę. Warto pamiętać, że taka forma choroby informuje nas o tym, że w przeciągu 10 lat pojawią się problemy z wchłanialnością substancji i zanikiem kosmków jelitowych.

    Diagnostyka celiakii

    Diagnostyka patogenów

    Wyjątkowo skuteczną metodą diagnozowania przyczyn celiakii jest biorezonans magnetyczny. Metoda biorezonansu magnetycznego w skutecznym i szybkim diagnozowaniu celiakii polega przede wszystkim na wykorzystaniu zjawiska, jakim jest zmienne pole magnetyczne. Ta metoda należy do medycyny niekonwencjonalnej i wykazuje się niezwykłą skutecznością w wykrywaniu celiakii. W celu zdiagnozowania celiakii wykorzystuje się odpowiednie drgania. Udowodniono poprzez badania naukowe, że każdy patogen charakteryzuje się swoimi własnymi drganiami odpowiednimi dla swojego rodzaju i gatunku. Biorezonans magnetyczny to metoda diagnostyczna pozwalająca wykryć i rozróżnić te drgania, określić, jaka jest ich częstotliwość, a w kolejnym kroku dopasować częstotliwość drgań do rodzaju patogenu. W ten sposób z łatwością można określić typ patogenu, który odpowiada za dane konkretne schorzenie. Po zdiagnozowaniu problemu, można od razu przystąpić do jego eliminacji. W naszym centrum do diagnostyki patogenów używamy urządzenia 8D-NLS, które charakteryzuje się najwyższą skutecznością i dokładnością podczas diagnozowania patogenów wpływających na rozwój choroby, jaką jest celiakia.

    Diagnostyka alergii pokarmowych

    Alergie pokarmowe mogą być uciążliwą przyczyną celiakii. Diagnostyka alergii pokarmowych, które mogą być przyczyną celiakii, przeprowadzana jest we współpracy z wykwalifikowanym Laboratorium Immunodiagnostyki Cambridge Diagnostics. To bardzo innowacyjna, nowoczesna i skuteczna metoda, kiedy poszukujemy przyczyny dolegliwości w obrębie układu pokarmowego pośród alergii pokarmowych. W naszym centrum diagnostykę alergii pokarmowych, na przykład nietolerancji glutenu, przeprowadzamy przy pomocy specjalistycznego badania FoodDetective™. To specjalistyczne badanie pozwala wykryć we krwi przeciwciała G, które są charakterystyczne dla odpowiednich składników pokarmowych. Badanie ma bardzo szerokie spektrum działania. Idealnie sprawdza się w przypadku aż 59 pokarmów uporządkowanych w 46 polach, dzięki czemu taka diagnostyka charakteryzuje się wyjątkową skutecznością i dokładnością w przypadku diagnozowania alergii na gluten.

    Celiakia - leczenie

    Leczenie celiakii opiera się przede wszystkim o odpowiednią dietę. Najważniejszą metodą leczenia celiakii jest wyeliminowanie z diety wszystkich produktów zawierających gluten.

    Leczenie celiakii - odpowiednia dieta

    Podczas leczenia celiakii kluczową okazuje się zmiana w sposobie odżywiania. W naszym centrum zajmujemy się profesjonalnym ułożeniem diety oraz stałym wsparciem podczas jej trwania. Indywidualna praca z każdym pacjentem rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu i analizy badań oraz morfologii. Następnie dietetyk zbada ogólny stan zdrowia pacjenta, zajmie się analizą składu ciała oraz określeniem celu możliwego do osiągnięcia. Następna wizyta jest poświęcona omawianiu jadłospisu, który pomoże wyeliminować z diety składniki i pokarmy zaostrzające celiakię. Dietetyk zajmie się ułożeniem odpowiedniej diety eliminacyjnej, z której zostaną wyeliminowane również wszelkie alergeny, a przede wszystkim gluten. Gluten przyczynia się do zaostrzenia objawów celiakii. Przez cały okres zmiany sposobu odżywiania pacjent otrzymuje indywidualne wsparcie, które pozwoli na spokojne wprowadzenie nowej diety do życia, dzięki czemu codzienne funkcjonowanie może stać się o wiele prostsze.

    Leczenie celiakii za pomocą terapii generatorem plazmowym

    Terapia generatorem plazmowym to wyjątkowo skuteczna, nowatorska metoda walki z celiakią. Jest to innowacyjny sposób walki z wieloma chorobami i patogenami, który cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoją wysoką skuteczność. Do leczenia celiakii używa się specjalistycznego, nowoczesnego urządzenia – generatora plazmowego, które wytwarza wiele rodzajów fal w tym samym momencie. Fale wpływają na strukturę komórkową tworzącą patogen i sprawiają, że ulega ona rozpadowi. Urządzenie działa z największą precyzją i dokładnością, a przy tym charakteryzuje się znikomą inwazyjnością. Nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków korzystania z generatora plazmowego. Urządzenie dodatkowo jest bardzo skuteczne i działa niezwykle precyzyjnie – fale mogą dotrzeć do dowolnego miejsca w organizmie. W centrum Symbioss wykorzystujemy urządzenie Generator RPZ 15, które jest jednym z najbardziej skutecznych na rynku.

    facebook icon instagram icon phonecall