LECZENIE CELIAKII CZĘSTOCHOWA
Leczenie Celiakii
Szczegóły dotyczące leczenia Celiakii
Celiakia to inaczej choroba trzewna. Jest to schorzenie genetyczne o charakterze autoimmunologicznym, które towarzyszy choremu przez całe życie, ale może ujawnić się również u osób dorosłych. Choroba autoimmunologiczna spowodowana jest przez niewłaściwą reakcję układu odpornościowego, który zaczyna atakować własny organizm.
Cechą charakterystyczną tej jednostki chorobowej jest bardzo silna nadwrażliwość na gluten. Gluten to ogólna nazwa, która określa składowe białka znajdujące się w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Osoby chorujące na celiakię unikają pokarmu z glutenem, ponieważ działa on toksycznie na ich organizm. Gluten powoduje zanik kosmków jelitowych u chorych na celiakię, co jest przyczyną powstawania zaburzeń wchłaniania. Chorzy często cierpią na niedobory składników odżywczych w organizmie.
Objawy celiakii mogą być łatwe do zaobserwowania, ale może pojawić się forma choroby, która przez bardzo długi czas nie będzie rozpoznana. Przypuszcza się, że 1% światowej populacji może chorować na celiakię, jednak biorąc pod uwagę fakt, że część osób choruje bezobjawowo – cierpiących na tę dolegliwość może być znacznie więcej. W Polsce szacuje się, że aż 400 tys. Osób może chorować na tę jednostkę chorobową. Celiakia może pojawić się w każdym wieku. Najczęściej pojawia się we wczesnym wieku dziecięcym oraz u osób pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia. Celiakia częściej dotyka kobiet niż mężczyzn – stosunek zachorowań wynosi 2:1. Warto również dodać, że celiakia jest jedną z najczęstszych chorób genetycznych rasy białej. Pojawia się też często wraz z innymi chorobami autoimmunologicznymi – z cukrzycą typu I, chorobami tarczycy, wątroby, stawów, łuszczycą, ale nawet z chorobami genetycznymi, jak zespół Downa.
Pierwszy szczegółowy opis celiakii został stworzony przez Samuela Gee w 1888 roku. Uważał tę chorobę za przewlekły rodzaj niestrawności, który pojawiał się szczególnie u małych dzieci. Podczas drugiej wojny światowej, gdy dzieci nie spożywały produktów zbożowych, zaobserwowano u nich znaczną poprawę. Po skojarzeniu i połączeniu tych faktów ze sobą, stwierdzono, że to gluten, czyli białko zbóż, jest przyczyną zaostrzania się objawów celiakii.
Rodzaje celiakii
Można wyróżnić trzy rodzaje celiakii:
- klasyczna (jawna, pełnoobjawowa) – najczęściej występuje u dzieci, u osób w podeszłym wieku, u kobiet w ciąży;
- nietypowa – ciężki do zdiagnozowania typ celiakii, głównie ze względu na brak typowych, charakterystycznych dla tej odmiany objawów;
- bezobjawowa, ukryta – diagnozowana przy pomocy obecności przeciwciał IgAEmA w surowicy krwi.
Celiakia – co się dzieje, gdy osoba chora spożyje gluten?
Gluten jest cząstką odporną na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych. Wnika więc z łatwością do ściany jelita cienkiego. Pod wpływem przemian enzymatycznych, gluten zmienia się w formę pobudzającą komórki układu immunologicznego do uwalniania czynników powodujących stan zapalny. Stan zapalny może mieć formę przewlekłą, a jeśli trwa przez długi czas, powoduje uszkodzenie i zanik kosmków jelitowych. Są one odpowiedzialne za wchłanianie się substancji odżywczych do organizmu, a spożywany gluten upośledza ten proces, co powoduje duże braki składników odżywczych w ciele chorego.
Celiakia – niebezpieczne powikłania
Chorobę tę dobrze jest szybko i skutecznie zdiagnozować. Gdy celiakia nie jest leczona, a dieta bezglutenowa jest nieprzestrzegana, może prowadzić do naprawdę poważnych powikłań. Mogą to być nowotwory złośliwe gardła, przełyku, jelita cienkiego. Guzy mogą pojawiać się także w tarczycy, węzłach chłonnych czy na wątrobie. Kolejnymi poważnymi powikłaniami są: wrzodziejące zapalenie jelita cienkiego, osteoporoza, niepłodność, poronienia, przedwczesna menopauza. Niezdiagnozowana choroba to również przewlekle złe samopoczucie.
Choroby towarzyszące celiakii
Celiakii często towarzyszą schorzenia innych układów. System odpornościowy jest zatem nadwyrężony, musząc radzić sobie z kilkoma różnymi dolegliwościami. W poszczególnych układach objawiają się między innymi takie schorzenia towarzyszące celiakii:
- układ hormonalny – cukrzyca typu I, zaburzenia płodności, choroby trzustki, choroba Addisona, Hashimoto;
- układ oddechowy – astma, sarkoidoza;
- układ kostny – osteoporoza, niski wzrost, reumatoidalne zapalenie stawów;
- układ krwionośny – anemia, niedobór żelaza, niedobór witaminy K;
- układ nerwowy – depresja, nerwica, demencja, miopatia, zaburzenia mowy, padaczka, oczopląs;
- wysoki poziom cholesterolu.
Celiakia – przyczyny
Przyczyną celiakii jest nieprawidłowa reakcja immunologiczna na gluten, czyli białka znajdujące się w zbożach. W pszenicy jest to gliadyna, w jęczmieniu hordenina, a w życie jest to sekalina. Tak naprawdę przyczyna tej nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego nie jest znana. Uważa się, że największy wpływ mają czynniki genetyczne, środowiskowe, metaboliczne, immunologiczne oraz zakaźne. Wiele badań wskazuje na duże obciążenie dziedziczne.
Objawy celiakii
Objawy celiakii zależą od tego, z jakim rodzajem tej choroby mamy do czynienia.
- Odmiana klasyczna celiakii (pełnoobjawowa, jawna) – główne objawy dotyczą przewodu pokarmowego. Dotyczy głównie dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Objawy jelitowe to między innymi: przewlekła biegunka, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, zmniejszenie masy ciała, wymioty, nadżerki jamy ustnej, zaburzenia pracy wątroby. Jest to łatwa do zdiagnozowania forma celiakii, jednak stosunkowo dość rzadko występująca.
- Odmiana celiakii skąpo objawowa (nieklasyczna)– dotyczy dorosłych i opiera się na objawach pozajelitowych. Pojawia się o wiele częściej i trudniej ją zdiagnozować. Charakterystycznymi objawami są: anemia, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu i transaminaz, choroby wątroby, afty, zespół przewlekłego zmęczenia, senność, bezdech senny, krwawienie z nosa, zaburzenia czucia, drętwienia kończyn, depresja, stany lękowe, osteoporoza, poronienia, choroby nerek, niedobór witamin i składników mineralnych.
- Odmiana celakii niema (potencjalna, latentna)– bez objawów klinicznych. W surowicy zaś pojawiają się charakterystyczne przeciwciała, które pozwalają wykryć chorobę. Warto pamiętać, że taka forma choroby informuje nas o tym, że w przeciągu 10 lat pojawią się problemy z wchłanialnością substancji i zanikiem kosmków jelitowych.
Objawy towarzyszące celiakii nie od razu muszą wskazywać na właśnie tę jednostkę chorobową. W zależności od postaci choroby, stopnia jej zaawansowania, przestrzegania diety bezglutenowej, współistnienia z innymi dolegliwościami, również następujące objawy mogą pojawiać się po spożyciu glutenu:
- bóle głowy,
- zaburzenia neurologiczne,
- bóle stawów i mięśni,
- bóle brzucha,
- biegunki tłuszczowe lub wodniste,
- spadek masy ciała,
- brak apetytu,
- zmiany nastroju,
- afty i rany w jamie ustnej,
- zaburzenia rozwojowe, niższy niż u rówieśników wzrost (u dzieci).
Diagnostyka celiakii
Diagnostyka patogenów
Wyjątkowo skuteczną metodą diagnozowania przyczyn celiakii jest biorezonans komórkowy. Polega ona przede wszystkim na wykorzystaniu zjawiska, jakim jest zmienne pole magnetyczne. Ten sposób diagnostyki należy do medycyny niekonwencjonalnej i wykazuje się niezwykłą skutecznością w wykrywaniu wielu chorób, między innymi celiakii. W procesie diagnostyki wykorzystuje się odpowiednie drgania.
Udowodniono poprzez badania naukowe, że każdy patogen, czyli nieprawidłowość w organizmie, charakteryzuje się swoimi własnymi drganiami odpowiednimi dla swojego rodzaju i gatunku. Biorezonans komórkowy to metoda diagnostyczna pozwalająca wykryć i rozróżnić te drgania, określić, jaka jest ich częstotliwość, a w kolejnym kroku dopasować częstotliwość drgań do rodzaju patogenu. W ten sposób z łatwością można określić typ patogenu, który odpowiada za dane konkretne schorzenie. Po zdiagnozowaniu problemu, można od razu przystąpić do jego eliminacji. W SYMBIOSS Centrum dietetyki i terapii do diagnostyki patogenów używamy urządzenia 8D-NLS, które charakteryzuje się najwyższą skutecznością i dokładnością.
W przypadku chorób przewlekłych – a do takich należy celiakia, niezwykle istotne jest zdiagnozowanie powodów nieprzyjemnych objawów. Tylko to pozwala na przeciwdziałanie przyczynom poprzez korzystanie z odpowiednich metod i terapii wspierających stan chorego. Leczenie objawowe, szczególnie gdy objawy są niejednoznaczne, a takich jest w przebiegu celiakii sporo, nie zawsze pozwalają na efektywne przeciwdziałanie skutkom choroby.
Diagnostyka alergii pokarmowych
Celiakia to w skrócie nietolerancja glutenu, czyli de facto rodzaj alergii pokarmowej. W SYMBIOSS Centrum diagnostyka alergii pokarmowych, przeprowadzana jest we współpracy z wykwalifikowanym Laboratorium Immunodiagnostyki Cambridge Diagnostics. To bardzo innowacyjna, nowoczesna i skuteczna metoda, działająca w przypadku poszukiwania przyczyn dolegliwości w obrębie układu pokarmowego.
Między innymi diagnostykę nietolerancji glutenu przeprowadzamy przy pomocy specjalistycznego badania FoodDetective™. To specjalistyczne badanie pozwala wykryć we krwi przeciwciała G, które są charakterystyczne dla odpowiednich składników pokarmowych. Badanie obejmuje aż 59 pokarmów uporządkowanych w 46 polach, dzięki czemu taka diagnostyka charakteryzuje się wyjątkową skutecznością i dokładnością. Sprawdza się znakomicie również w przypadku diagnozowania alergii na gluten.
Celiakia – leczenie
Leczenie celiakii opiera się przede wszystkim o odpowiednią dietę. Najważniejszą metodą leczenia celiakii jest wyeliminowanie z diety wszystkich produktów zawierających gluten.
Leczenie celiakii – odpowiednia dieta
Podczas leczenia celiakii kluczową okazuje się zmiana w sposobie odżywiania. W naszym centrum zajmujemy się profesjonalnym ułożeniem diety oraz stałym wsparciem podczas jej trwania. Indywidualna praca z każdym pacjentem rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu i analizy badań oraz morfologii. Następnie dietetyk zbada ogólny stan zdrowia pacjenta, zajmie się analizą składu ciała oraz określeniem celu możliwego do osiągnięcia. Następna wizyta jest poświęcona omawianiu jadłospisu, który pomoże wyeliminować z diety składniki i pokarmy zaostrzające celiakię. Dietetyk zajmie się ułożeniem odpowiedniej diety eliminacyjnej, z której zostaną wyeliminowane również wszelkie alergeny, a przede wszystkim gluten. Gluten przyczynia się do zaostrzenia objawów celiakii, zatem chorzy na te chorobę bezwzględnie muszą pozostawać na diecie bezglutenowej. Przez cały okres zmiany sposobu odżywiania pacjent otrzymuje indywidualne wsparcie, które pozwoli na spokojne wprowadzenie nowej diety do życia, dzięki czemu codzienne funkcjonowanie może stać się o wiele prostsze.
Leczenie celiakii za pomocą terapii generatorem plazmowym
Terapia generatorem plazmowym to wyjątkowo skuteczna, nowatorska metoda walki z celiakią. Nie leczy jej całkowicie, jest to bowiem choroba chroniczna, natomiast pomaga niwelować jej skutki, nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące chorym w codziennym funkcjonowaniu.
Jest to innowacyjny sposób walki z wieloma chorobami i patogenami, który cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoją wysoką skuteczność. Używamy specjalistycznego, nowoczesnego urządzenia – generatora plazmowego, które wytwarza wiele rodzajów fal w tym samym momencie. Fale wpływają na strukturę komórkową tworzącą patogen i sprawiają, że ulega ona rozpadowi. Urządzenie działa z największą precyzją i dokładnością, a przy tym charakteryzuje się znikomą inwazyjnością. Nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków korzystania z generatora plazmowego. Urządzenie dodatkowo jest bardzo skuteczne i działa niezwykle precyzyjnie – fale mogą dotrzeć do dowolnego miejsca w organizmie.
W terapii celiakii wykorzystujemy urządzenie Generator RPZ 15 – certyfikowany sprzęt czeskiego producenta, cechujący się bardzo dużą skutecznością.
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteiny i gliadyny. Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, istnieje od wieków i nadal nie znamy jej dokładnej przyczyny. Jest to przewlekła choroba o podłożu immunologicznym polegająca na tym, że jelito cienkie jest wrażliwe na gluten. Osoby z celiakią nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, w tym pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia i żyta. Z nietolerancją glutenu boryka się wiele osób na świecie.
Niektórzy mogą pomyśleć, że ta choroba nie jest wielkim problemem, ponieważ to tylko alergia na pszenicę i inne zboża. Mogą pomyśleć, że to nie różni się od alergii na orzeszki ziemne lub alergię na jajka. Ale istnieją pewne kluczowe różnice między celiakią a innymi powszechnymi alergiami pokarmowymi. Najważniejszą różnicą jest to, że celiakia powoduje trwałe uszkodzenia – uszkadza ściółkę jelita cienkiego za każdym razem, gdy zjesz coś zawierającego gluten. Należy więc przejść na dietę bezglutenową. Stosowanie ścisłej diety bezglutenowej jest istotne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Leczenie celiakii różni się w zależności od stopnia zaawansowania. Aby potwierdzić lub wykluczyć chorobę, wykonuje się odpowiednie testy (test DNA). Zapewniamy najwyższą jakość odczynników stosowanych do badania, świadczymy usługi na najwyższym poziomie.
Objawami celiakii mogą być bóle głowy, bóle stawów.