DIAGNOSTYKA ALERGII POKARMOWYCH CZĘSTOCHOWA
Diagnostyka alergii pokarmowych
Szczegóły dotyczące diagnostyki alergii pokarmowych
Diagnostyka alergii pokarmowych to temat, który staje się coraz bardziej popularny. Wiele osób zmaga się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, które wpływają negatywnie na komfort ich życia. Dlatego wzrost świadomości, że to to właśnie może być powodem złego samopoczucia sprawia, że zdecydowanie częściej niż kilkanaście lat temu wykonywane są badania w tym kierunku. Alergie i nietolerancje pokarmowe nie dotyczą wyłącznie dolegliwości trawiennych, mają zdecydowanie rozleglejsze konsekwencje. Powodują problemy zdrowotne dotyczące wielu układów i narządów ludzkiego ciała, a także utrudniają normalne funkcjonowanie.
Co jeszcze warto wiedzieć o alergiach pokarmowych? Przede wszystkim to, że reakcja alergiczna nie musi być efektem spożycia dużej ilości pożywienia, w której jest alergen. Niekiedy wystarczą naprawdę śladowe ilości, aby samopoczucie osoby uczulonej bardzo szybko się pogorszyło.
Należy również pamiętać, że nie u każdego objawy nietolerancji pokarmowej, nawet na ten sam składnik czy produkt, będą miały taki sam przebieg. To kwestia bardzo indywidualna, dlatego kluczowa jest diagnostyka. Skrajną reakcją może być wstrząs anafilaktyczny.
Diagnostyka alergii pokarmowych we współpracy z Laboratoriom Immunodiagnostyki Cambridge Diagnostics to bardzo innowacyjna metoda, która pozwala w trafny i skuteczny sposób znaleźć przyczynę problemu.
Czym są nietolerancje pokarmowe i jakie są ich objawy?
Nietolerancja pokarmowa to niepożądana, nieprawidłowa reakcja organizmu na przyjmowany pokarm. Alergie i nietolerancje pokarmowe mogą objawiać się w różnoraki sposób. Każdy układ w ciele człowieka potrafi zareagować inaczej, dając do zrozumienia, że dzieje się coś złego.
Najczęściej to układ pokarmowy jako pierwszy się buntuje. Reakcje z ze strony układu pokarmowego to aż 50% przypadków wszystkich objawów nietolerancji pokarmowych. Powodem może być fakt, że jedzenie jako pierwsze ma kontakt właśnie z tym układem.
Co więcej, jelita odpowiadają za funkcję odpornościową układu pokarmowego, ale i całego organizmu. Jeżeli w jakiś sposób ich działanie zostanie zachwiane, składniki pokarmu zaczną przedostawać się do organizmu bez żadnej kontroli. W taki sposób powstają nietolerancje pokarmowe. Charakterystyczne objawy nietolerancji pokarmowej to między innymi:
- wzdęcia, uczucie ciężkości;
- biegunki lub zaparcia;
- zgaga, podrażnienie śluzówki jamy ustnej
- bóle brzucha,
- mdłości.
Do innych, towarzyszących objawów zaliczamy również:
- przewlekłe zmęczenie,
- bóle głowy,
- trudności z koncentracją.
Dyskomfort wynikający z reakcji alergicznej może mieć wpływ na całe nasze życie. Złe samopoczucie, ale i inne objawy, takie jak świąd, pokrzywka, trudności w oddychaniu – destabilizują codzienne funkcjonowanie, zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy.
Alergie pokarmowe mogą być bezpośrednią przyczyną niektórych objawów lub wzmagać problemy wynikające z innych dolegliwości, na przykład w chorobach przewlekłych.
Wpływ nietolerancji pokarmowej na organizm
Oczywiście większość z tych objawów może sugerować różne schorzenia. Bardzo często spotykamy się z sytuacją, w której lekarze stawiają błędne diagnozy, ponieważ objawy są klasyczne dla całkiem innej jednostki chorobowej. Rozpoznanie alergii i nietolerancji pokarmowych jest więc dość trudne, jednak przy pomocy specjalistycznego sprzętu możemy uwolnić się od problemu.
Układ pokarmowy
- wymioty, wzdęcia, skurcze, nudności,
- zaparcia, biegunki,
- kolki, uczucie pełności, zespół złego wchłaniania,
- stany zapalne jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna,
- zespół jelita drażliwego.

Problemy skórne
- suchość i świąd skóry,
- trądzik, wypryski, pokrzywka,
- atopowe zapalenie skóry,
- egzema, łuszczyca.

Układ oddechowy
- astma,
- nieżyt nosa, zapalenie zatok, kichanie,
- częste infekcje,
- zapalenie oskrzeli,
- alergia na kurz, alergia na pyłki, alergia na sierść.

Układ odpornościowy
- Hashimoto,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- celiakia,
- łuszczyca,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- cukrzyca typu I.

Układ hormonalny
Układ hormonalny może być najbardziej poszkodowany w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych. Nierozpoznany problem bardzo często trwa latami, przez co sieje spustoszenie w organizmie. Wpływa niekorzystnie na regulację procesów metabolicznych i hormonalnych, powodując:
- nadwagę, otyłość,
- stłuszczenie wątroby,
- zatrzymywanie wody w organizmie oraz obrzęki,
- insulinooporność, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze,
- problemy z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem.

Układ nerwowy
Alergie i nietolerancje pokarmowe łączą się również z negatywnym wpływem na układ nerwowy. Podczas przyjmowania pokarmu jelito wysyła dużą ilość sygnałów do mózgu. Stan zapalny występujący w jelitach może zaburzyć tę komunikację. Wtedy pojawiają się następujące objawy:
- depresja,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- zaburzenia snu,
- migrenowe bóle głowy.

W jaki sposób można zbadać nietolerancje pokarmowe?
Współcześnie nietolerancje i alergie pokarmowe IgG-zależne można zdiagnozować szybko i skutecznie, a następnie wyeliminować z diety szkodliwe pokarmy i składniki. Specjalistyczne panele zawierają w sobie grupy pokarmów i pozwalają na szybkie i bardzo precyzyjne odnalezienie problematycznego pożywienia. Aby zdiagnozować nietolerancje pokarmowe IgG-zależne, należy wykonać badania laboratoryjne charakteryzujące się:
- przekazaniem wyniku badania w sposób ilościowy U/l,
- oznaczeniem z niewielkiej ilości materiału – wystarczy 300 μl krwi włośniczkowej,
- czytelnym wynikiem badania,
- graficznym przedstawieniem stopnia reaktywności, dzięki czemu pacjent w jasny i wyraźny sposób zobaczy, który składnik najbardziej mu szkodzi,
- szerokimi panelami antygenów pokarmowych,
- wysoką czułością badającą trójwymiarowe struktury antygenów.
Wynik badania pozwoli na uzyskanie informacji dotyczących bardzo konkretnych nietolerancji, z którymi zmaga się pacjent. To pierwszy, ale zdecydowanie najważniejszy krok, aby wyeliminować z diety alergiczne, czyli szkodzące nam, składniki.
Badanie w tym kierunku nie wymaga specjalnego przygotowania ze strony pacjenta.
Cennik
FoodDetective™
Badanie, które pozwala na wykrycie we krwi przeciwciał G charakterystycznych dla składników pokarmowych. To skuteczna metoda w przypadku 59 pokarmów posegregowanych w 46 polach. Zaletami tego badania są: wysoka czułość, dokładność oraz dobrze dobrany panel antygenowy. Spełnia odpowiednie dla diagnostyki In vitro standardy – (IVDD98/79EC).
- cena 600 zł
FoodPrint®80
Najmniejszy panel, który funkcjonuje w oparciu o technikę mikromacierzową. Zawiera wiele produktów należących do różnych grup, jak nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso oraz przyprawy i inne. Skuteczny w przypadku schorzeń o charakterze przewlekłym.
- cena 913 zł
FoodPrint®120
Panel zawierający wszystkie grupy produktów spożywczych. Bardzo skuteczny wśród dzieci i dorosłych, którym dokuczają schorzenia przewlekłe.
- cena 1265 zł
FoodPrint®160 Wegetariański
Panel, który powstał w oparciu o metodę mikromacierzy. Najlepiej sprawdza się wśród wegetarian, ponieważ skupia się na produktach spożywanych właśnie przez osoby wybierające dietę niemięsną.
- cena 1573 zł
FoodPrint®220
Najbardziej szczegółowy panel, który powstał w oparciu o technikę mikromacierzową. Pozwala na analizę i wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami. Skuteczny w przypadku chorób alergicznych i autoimmunologicznych.
- cena 1757 zł