Dieta eliminacyjna – czy jest dobra dla zdrowia

Dieta eliminacyjna to rodzaj sposobu żywienia, który świetnie sprawdza się u osób cierpiących na różnego rodzaju nadwrażliwości pokarmowe. Dieta eliminacyjna wyklucza z codziennego jadłospisu pokarmy, które potencjalnie mogą powodować problem. Gdy wszystkie objawy nietolerancji miną, stopniowo wprowadza się te produkty z powrotem. W ten sposób jesteśmy w stanie określić, które produkty wywołują niepożądaną reakcję. Następnym krokiem będzie wyeliminowanie ich z naszego codziennego żywienia.

Na czym polega dieta eliminacyjna?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta eliminacyjna opiera się na usunięciu z naszego żywienia pokarmów, które potencjalnie wywołują problemy. Dieta eliminacyjna może mieć charakter czasowy lub stały – zależy to od przyczyny problemu. Każdy z nas wykazuje inne potrzeby żywieniowe i każdy reaguje inaczej na tego typu zmianę sposobu żywienia. Niezwykle ważne jest to, aby przeprowadzić z osobą, której rozpisywana jest dieta eliminacyjna, odpowiedni wywiad. Zebranie takich danych, jak płeć, preferencje żywieniowe, choroby współistniejące, zapotrzebowanie energetyczne jest kluczowym aspektem podczas układania diety eliminacyjnej. Posiłki powinny być bogate pod kątem jakościowym i ilościowym, co pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości składników pokarmowych.

dieta eliminacyjna

Jak zacząć funkcjonowanie z dietą eliminacyjną?

Rozpoczynając przygodę z dietą eliminacyjną, należy nastawić się na dwa etapy, które pozwolą nam skutecznie pozbyć się problemu.

  • Faza pierwsza – zwana Fazą Eliminacji – polega na porzuceniu podejrzanego pokarmu przez pacjenta na kilka tygodni. Jeżeli pokarmów jest kilka, próbujemy porzucić wszystkie.
  • Faza druga – zwana Fazą Prowokacji – następuje, gdy pacjent osiągnie zadowalający poziom zdrowia. Polega ona na wprowadzaniu istotnych pokarmów z powrotem do jadłospisu i obserwowaniu, czy objawy nietolerancji nie wracają. Każdy wcześniej wyeliminowany pokarm wprowadza się na kilka dni, co pozwala ocenić jego wpływ na organizm.

Obydwie fazy powinny być przeprowadzane pod nadzorem dietetyka. Obserwuje on każdą reakcję organizmu na ponowne wprowadzenie usuniętego wcześniej pokarmu i ewentualnie kontroluje niepożądane objawy. Dieta eliminacyjna wymaga cierpliwości i czasu, by w pełni zdiagnozować problematyczne jedzenie mające negatywny wpływ na nasz organizm i wykluczyć je z naszego jadłospisu.

Kiedy stosować dietę eliminacyjną?

Wiele osób cierpi na różne dolegliwości związane z układem pokarmowym, które można zminimalizować za pomocą diety eliminacyjnej. Można ją stosować przy różnego rodzaju nadwrażliwościach pokarmowych zarówno na stałe lub przez określony czas. Wszystko zależy od tego, z jaką nadwrażliwością mamy do czynienia. Należą do nich:

  • Alergie pokarmowe – choć są dość popularne i nie brzmią zbyt groźnie, to mogą powodować stan zagrożenia życia. Jeżeli jest się uczulonym na jakikolwiek składnik i posiada się wiedzę o tym, warto sprawdzać składy spożywanych produktów, by unikać kontaktu z alergenem. Od 2004 roku producent musi podawać na etykiecie alergeny, jakie znajdują się w produkcie. Warto również samemu sprawdzać opakowania, ponieważ zmiany składu następują dość często i nagle alergen może pojawić się na liście składników z tyłu etykiety.
  • Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne – w tym przypadku zalecane jest jedynie czasowe unikanie spożywania danego produktu, by wyciszyć stan zapalny w organizmie. Gdy objawy nadwrażliwości ustaną, można spróbować stopniowo wprowadzać produkty do diety i obserwować reakcję.
  • Nietolerancja laktozy – jedna z popularniejszych nietolerancji pokarmowych, jaka występuje wśród ludzi. Aby pozbyć się przykrych objawów, należy z diety wyeliminować wszystkie produkty mleczne, które zawierają laktozę. Należy jednak pamiętać, że w produktach mlecznych mamy wiele innych składników odżywczych, jak na przykład wapń, dlatego po wykluczeniu tych produktów, należy dostarczać te składniki w inny sposób.

Przeczytaj także: Dieta bezmleczna

Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne – czy można złagodzić ich objawy dietą?

W przypadku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych i złagodzenia objawów, skuteczna jest dieta, w szczególności dieta eliminacyjno-rotacyjna. Polega ona na wykluczeniu z naszego jadłospisu pokarmów, które potencjalnie mogą wywołać niepożądaną reakcję. Takie wykluczenie trwa minimum 3 miesiące, jednak tego rodzaju diety powinno się przestrzegać od pół do nawet roku czasu. Po takim czasie należy stopniowo wprowadzać odstawione pokarmy i obserwować zachowanie organizmu. Dieta rotacyjna tyczy się sposobu wprowadzania wcześniej odstawionych potraw. Raz na 3-4 dni wybieramy jeden produkt i dodajemy go z powrotem do naszego jadłospisu, obserwując reakcję organizmu.  Rotacja produktów pozwala na dostarczenie do organizmu wszystkich potrzebnych witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Bardzo ważne jest zastępowanie wykluczonych składników – za jeden produkt musimy do naszej diety dodać przynajmniej 3 zamienniki pochodzące z tej samej grupy spożywczej. Pozwoli to utrzymać taki sposób odżywiania przez długi czas, dzięki czemu łatwiej będzie przywyknąć do zmian.

Dieta eliminacyjna – korzyści i trudności, jakie mogą nas spotkać

Dieta eliminacyjna, choć wydaje się być bardzo uciążliwa, jest niezwykle skuteczna. Jeżeli odnajdziemy pokarmy, które sprawiają nam problem, a dodatkowo wyeliminujemy je z naszego menu, możemy cieszyć się z lepszego samopoczucia i ogólnej poprawy stanu zdrowia. Kolejnym atutem będzie mimowolne poszerzenie wiedzy na temat żywienia, dzięki czemu dokonywanie lepszych wyborów jedzeniowych będzie o wiele łatwiejsze. Dodatkowo, jeśli odpowiednio spersonalizujemy taką dietę pod nasze potrzeby i ograniczenia, jej skuteczność wzrośnie, a my będziemy mogli cieszyć się pełnym zdrowiem.

Przejdźmy teraz do trudności związanych z dietą eliminacyjną. Przede wszystkim, największą przeszkodą jest ścisłe jej przestrzeganie. Tutaj nie ma mowy o spróbowaniu czegoś, co wywoła u nas niepożądaną reakcję. Niemożność spożywania niektórych pokarmów może pozbawić nas wielu składników pokarmowych, jak witaminy czy minerały. Dlatego też podczas stosowania tego typu żywienia należy uważać na niedobory witamin A, D, E, C, B6 oraz żelaza, cynku, selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy spożywać duże ilości warzyw zawierających fitoncydy. To składniki, które są odpowiedzialne za procesy bakteriobójcze oraz grzybobójcze w naszym organizmie. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju kiszonki, które zadbają o florę bakteryjną naszych jelit.

Czym jest dieta hipoalergiczna?

Dieta hipoalergiczna jest rodzajem diety eliminacyjnej. Jej głównym celem jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia reakcji alergicznej, szczególnie w przypadku osób, u których taka reakcja przebiega bardzo agresywnie i zagraża zdrowiu, a nawet życiu. Dieta hipoalergiczna jest świetnym przykładem diety niezwykle restrykcyjnej, która wręcz zmusza nas do planowania każdego posiłku w ciągu dnia. Pozwala to nie tylko unikać nieodpowiednich pokarmów, ale także daje nam możliwość zapanowania nad ilością składników odżywczych, które musimy dostarczyć do naszego organizmu.

Personalizacja diety eliminacyjnej – jadłospis dopasowany do Ciebie

Personalizacja diety eliminacyjnej świetnie sprawdza się w przypadku radzenia sobie z nadwrażliwościami IgG-zależnymi. Wymagane jest jej pełne przestrzeganie, bo tylko ono pozwoli nam sprawdzić, z jakim problemem się zmagamy, by następnie go wyeliminować. Zachęcamy do kontaktu z naszym dietetykiem, który pomoże w rozpoznaniu alergenów, na które są Państwo uczuleni oraz w walce z dolegliwościami po spożyciu pokarmu powodującego reakcję alergiczną. Ułoży odpowiedni jadłospis, spełniając wszelkie kryteria – niezależnie od tego, czy nasz organizm nie toleruje laktozy, czy innego składnika. Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Umów się na konsultację!

 

Recent Posts